czy masz problem z wagą?

 

Problemy z wagą są często związane z chorobami, które należy leczyć. 
Jeśli masz za sobą nieudane próby ustabilizowania wagi na zdrowym poziomie, zgłoś się do nas!
Pomożemy Ci jeśli borykasz się z nadwagą, ale również jeśli szukasz pomocy w sprawie swojej niedowagi czy zaburzeń odżywiania.

 

 

 

 

Diagnozujemy i leczymy:

  • zaburzenia odżywiania,
  • nadwagę, otyłość
  • zaburzenia gospodarki węglowodanowej (stany przedcukrzycowe, cukrzyca typu 2)
  • insulinooporność,
  • zaburzenia gospodarki lipidowej,
  • nadciśnienie tętnicze
  • bezdech senny oraz inne choroby wynikające z nadmiernej masy ciała.

Zapewniamy profesjonalną i kompleksową opiekę –  począwszy od ustalenia przyczyn zaburzeń metabolicznych, przez ocenę aktualnego stanu zdrowia, do opracowania indywidualnego planu leczenia.
W ramach poradni metabolicznej oferujemy opiekę zespołu specjalistów: lekarza obesitologa,  psychologa.

Jak leczymy:

  • sprawdzamy następujące parametry: masa ciała i wzrost, mierzymy ciśnienie tętnicze, obwody talii i bioder, analizę składu ciała
  • zlecamy odpowiednie badania dodatkowe i analizujemy ich wyniki
  • oceniamy powikłania dotychczasowych problemów z wagą
  • ustalamy przyczyny problemów z wagą
  • podchodzimy holistycznie do problemów z wagą
  • ustalamy kompleksowy, indywidualny plan leczenia
  • uczymy jak radzić sobie z jedzeniem i emocjami (relacje z jedzeniem)
  • modyfikujemy nawyki żywieniowe
  • Proponujemy i zachęcamy do aktywności fizycznej dostosowanej do możliwości i stanu zdrowia pacjenta
  • zapisujemy leki wspomagające redukcję masy ciała – leki dobierane są indywidualnie w zależności od diagnozy
  • układamy plan wizyt kontrolnych oceniających skuteczność prowadzonego leczenia
  • prowadzimy pomiary kontrolne przed każdą konsultacją metaboliczną
  • na każdym etapie procesu terapeutyczno-leczniczego pacjent otrzymuje pełne wsparcie

Pierwsza wizyta

Podczas pierwszej wizyty porozmawiamy na temat Twoich nawyków i preferencji żywieniowych, jak wygląda Twój typowy dzień, co i kiedy jesz oraz w jakich ilościach. W tym celu poproszę o przygotowanie się i przez 7 dni (5 dni roboczych, 2 dni wolne) sporządzenie dzienniczka żywieniowego, w którym będziesz zapisywać czas, ilość i rodzaj spożytych produktów i wypitych płynów Podstawą prawidłowego leczenia niedowagi, nadwagi oraz choroby otyłościowej jest ustalenie czynników, które powodują spożywanie nieadekwatnej do potrzeb organizmu ilości energii. W czasie wizyty specjalista oceni obecność zaburzeń endokrynologicznych, metabolicznych, gastrologicznych, alergicznych , zaleci odpowiednie badania labolatoryjne lub inne testy diagnostyczne, aby wykluczyć obecność chorób mogących mieć wpływ na to, że pomimo spożywania niedostatecznej ilości kalorii nie udaje się uzyskać redukcji wagi. Pprzeprowadzimy pomiary poszczególnych partii ciała oraz badanie analizy składu ciała na profesjonalnym analizatorze TANITA , który poprzez bioimpedancję, czyli oporność sprawdzi strukturę ciała.

Analiza składu ciała umożliwia określenie takich parametrów jak:

  • masa ciała
  • BMI (Body Mass Index)
  • masa tkanki tłuszczowej
  • masa mięśni szkieletowych
  • procentowa zawartość tkanki tłuszczowej
  • poziom tłuszczu trzewnego
  • zawartość wody w organizmie
  • wskaźnik podstawowej przemiany materii (BMR)
  • całkowity wydatek energetyczny (TEE)
  • analiza otyłości

Badanie nie może być wykonane u wszystkich - osoby z rozrusznikiem serca i innymi metalowymi elementami w ciele oraz kobiety w ciąży są mierzone tradycyjnymi sposobami.

Przed badaniem prosimy o przygotowanie się:

  • 3 godziny przed badaniem nie jeść obfitych posiłków oraz nie pić napojów z kofeiną
  • przed badaniem nie należy wykonywać intensywnej aktywności fizycznej
  • przed pomiarem 24-48 godzin nie należy spożywać alkoholu
  • w dniu badania proszę wypić ok.0,5-1 litra wody
  • u kobiet pomiar powinien być przeprowadzany między 5-20 dniem cyklu.

 

UWAGA : Przed każdą wizytą prosimy o przybycie 30 minut przed planowanym terminem w celu dokonania pomiarów składu ciała, wagi i obwodów

 Indywidualnie dostosowane leczenie farmakologiczne przez lekarza obesitologa z wykorzystaniem najnowszych osiągnięć medycyny pozwala na wsparcie procesu terapeutycznego otyłości, uzyskanie optymalnej kontroli ciśnienia tętniczego, poziomu cukru i cholesterolu. Po konsultacji i przeprowadzonym wywiadzie żywieniowo-zdrowotnym kolejnym krokiem są zalecenia dietetyczne w oparciu o preferencje żywieniowe, możliwości czasowe, umiejętności gotowania.

 

Warto wiedzieć. 

NADWAGA I OTYŁOŚĆ

Nadwaga lub otyłość to stany, w przebiegu których w organizmie zmagazynowany jest nadmiar tkanki tłuszczowej, co przekłada się na zwiększoną masę ciała. Nadwaga jest pierwszym efektem nadmiernego odkładania się nadwyżki energii w postaci tłuszczu w organizmie, co przy braku działań korygujących w żywieniu i zakresie aktywności fizycznej często prowadzi do otyłości. Głównym wskaźnikiem używanym do diagnozowania nadwagi i otyłości u ludzi jest BMI (Body Mass Index), który odnosi masę ciała do wzrostu. Licząc według wzoru:

BMI =M/W2 gdzie M – masa ciała w kilogramach a W – wzrost w metrach

Nadwagę klasyfikuje się przy BMI>25, a otyłość przy BMI>30.

Otyłość podzielono na :

  • BMI>30 – otyłość I stopnia,
  • BMI>35 – otyłość II stopnia,
  • BMI>40 – otyłość III stopnia lub otyłość olbrzymia.

Nie jest to jednak idealny wskaźnik i nie może być zastosowany np. u osób: uprawiających sporty siłowe o rozbudowanej muskulaturze, z obrzękami lub u kobiet w ciąży. U osób poniżej 18 roku życia wskaźnik BMI odnosimy do siatek centylowych i na tej podstawie klasyfikujemy nadwagę między 90-97 percentylem i otyłość powyżej 97 percentyla.

Kolejną metodą przydatną w diagnostyce jest pomiar składu ciała za pomocą metody BIA (bioelectrical impedance analysis) – czyli bioimpedancji elektrycznej. Dzięki takiej analizie możemy dokładnie określić zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie i ocenić jej nadmiar. Jej prawidłowa zawartość różni się w zależności od wieku i płci, lecz nie powinna przekraczać 25% u mężczyzn i 35% u kobiet. Metody tej jednak nie można stosować u dzieci, kobiet w ciąży i ludzi posiadających wszczepiony rozrusznik serca.

Ze względu na dominujący obszar odkładania się nadmiaru tkanki tłuszczowej otyłość dzielimy na:

  • gynoidalną – pośladkowo-udową (tzw. gruszka),
  • androidalną – brzuszną (tzw. jabłko).

Tej klasyfikacji dokonujemy dzięki wskaźnikowi WHR (waist-hip ratio):
WHR = P/B gdzie P – obwód w pasie w centymetrach, B – obwód bioder w centymetrach.

Otyłość brzuszną rozpoznajemy gdy WHR wynosi: u kobiet ≥ 0,8; u mężczyzn ≥ 1.
Otyłość pośladkowo-udową rozpoznajemy gdy WHR wynosi: u kobiet < 0,8; u mężczyzn < 1.
Powyższy wskaźnik stosuje się jedynie u osób otyłych lub z nadwagą. U osób z wagą prawidlową nie ma on zastosowania.

Ostatnim wskaźnikiem diagnostycznym jest pomiar obwodu pasa, który jak oceniono sam w sobie może świadczyć o zwiększeniu ryzyka chorób związanych z otyłością. U mężczyzn nie powinien on przekraczać 102 cm a u kobiet 88 cm.

Najczęstszą przyczyną powstawania nadwagi lub otyłości jest nadmiar przyjmowanych z żywnością kalorii, zdecydowanie przewyższający wydatki energetyczne organizmu. Codzienna nadwyżka energii magazynowana jest w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej, co powoduje stopniowy wzrost masy ciała. Otyłość powstająca w takim procesie nazywana jest otyłością prostą i stanowi zdecydowaną większość wśród przyczyn otyłości na świecie. Niewielki procent problemów z nadmierną wagą jest wywołany przez przyjmowanie przewlekle niektórych leków lub współwystępuje z niektórymi chorobami. W takim przypadku otyłość powstaje wtórnie do choroby lub leczenia i nazywana jest otyłością wtórną.

Od pewnego czasu otyłość zaliczana jest do chorób ponieważ może nie tylko stanowić problem estetyczny, ale też poważnie zaburzać pracę całego organizmu – prowadząc do licznych powikłań. Otyłość, co warto podkreślić, jest również chorobą śmiertelną. Tkanka tłuszczowa pełni funkcję nie tylko magazynującą energię ale i wydzielniczą, przez co porównywana jest to gruczołów wydzielania wewnętrznego. Nadmiernie rozwinięta tkanka tłuszczowa wydziela głównie czynniki prozapalne, utrzymujące w organizmie osoby otyłej stały stan nieznacznie nasilonego zapalenia, co prowadzi do powolnie postępującego uszkadzania komórek i narządów. Dodatkowo prowadzi to do zwiększenia stresu oksydacyjnego organizmu i kolejnych uszkodzeń wolnorodnikowych.
Naukowcy szukają powiązań tych procesów z innymi chorobami często współwystępującymi u osób otyłych takich jak: miażdżyca, nadciśnienie czy cukrzyca typu II. Wymienione jednostki chorobowe często współwystępują ze sobą (tzw. zespół metaboliczny), powodując jeszcze większe problemy ze zdrowiem. Skupiając się jednak na samej otyłości i pomijając nawet problemy wewnątrz organizmu, trzeba pamiętać, że nadmiar kilogramów czysto fizycznie powoduje uszkodzenie naszych stawów i układu kostnego, który musi utrzymywać zbyt duży ciężar ciała. Narażone na zwiększony nacisk są także wszystkie organy wewnętrzne, a w szczególności płuca i drogi oddechowe. U ludzi otyłych często objawia się to obturacyjnym bezdechem w czasie snu spowodowanym nadmiernym uciskiem w okolicy szyi i zamknięciem dopływu powietrza do płuc.

Powikłania związane z otyłością, powodowane bądź zaostrzane przez nadmiar tkanki tłuszczowej to m.in:

  • zespół metaboliczny,
  • stan przedcukrzycowy tj. nieprawidłowa glikemia na czczo i nieprawidłowa tolerancja glukozy,
  • cukrzyca t 2,
  • dyslipidemia,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • choroba sercowo-naczyniowa lub zwiększona umieralność z przyczyn sercowo-naczyniowych,
  • niealkoholowe stłuszczenie wątroby,
  • zespół policystycznych jajników,
  • niepłodność żeńska,
  • hipogonadyzm męski,
  • obturacyjny bezdech senny,
  • astma oskrzelowa i przewlekła obturacyjna choroba płuc,
  • choroba zwyrodnieniowa stawów,
  • żylaki kończyn dolnych i żylna choroba zakrzepowo-zatorowa,
  • wysiłkowe nietrzymanie moczu,
  • choroba refluksowa przełyku,
  • Niska samoocena, izolacja społeczna, zaburzenia snu, depresja, lęk.

Najskuteczniejszą metoda leczenia nadwagi i otyłości jest redukcja masy ciała poprzez wprowadzenie prawidłowo zbilansowanej diety redukcyjnej i dopasowanych do możliwości chorego ćwiczeń fizycznych. Plan żywieniowy powinien być przygotowany przez specjalistę dietetyka, a proces redukcji powinien być traktowany jako leczenie. Ubytek nadmiernej masy ciała w takim wypadku powinien być stopniowy – najlepiej w zakresie 0,5-1 kg na tydzień, o ile nie ma innych wskazań medycznych. Wprowadzane ćwiczenia powinny być dopasowane indywidualnie do potrzeb i możliwości osoby leczonej, i tu również ważna jest profesjonalna pomoc. Dla osób bardzo otyłych najlepszą formą aktywności może okazać się spacer lub ćwiczenia na basenie, które nie będą tak mocno obciążać stawów. Dzięki opiece specjalistów proces redukcji masy ciała może przebiegać w sposób kontrolowany, co pozwala zapobiegać tzw. „efektowi jojo”. Leczenie otyłości jest trudne i długotrwałe, ponieważ wymaga zmiany nawyków, które towarzyszyły danej osobie przez wiele lat. Dlatego najlepiej już w momencie zdiagnozowania nadwagi skonsultować się ze lekarzem obesitologiem( specjalistą zajmującym się leczeniem otyłości)

Szczególnie ważne jest szybkie rozpoczęcie leczenia u otyłych dzieci i zaspokojenie potrzeb żywieniowych rozwijającego się organizmu. Odpowiednia terapia żywieniowa w zwalczaniu nadwagi to najczęściej dieta, która wymaga deficytu kalorycznego, czyli taka, która dostarcza mniej kalorii, niż wynika to z  dziennego zapotrzebowania na energię. W trakcie wizyt stacjonarnych lub konsultacji zdalnych specjalista będzie Cię wspierał  w kwestii doboru właściwych przepisów kulinarnych, jak i docelowo wskaże Ci sposoby jak zmienić sposób żywienia, by osiągnięte w terapii efekty pozostały z Tobą na zawsze.